28. septembra 2012

Je preč!

Definitívne. Leto nám odišlo.
Nevadí, bolo dlhé, nádherné, slnečné a poriadne teplé. Stačil jeden poriadne chladný deň minulý týždeň a akoby uťal, jeseň je tu! Výmena natvrdo. Listy žltnú a opadávajú, dni sa krátia, po západe slnka všetky kúty olizuje chlad. Našťastie – závany leta tu máme stále a dni sú ešte vždy prevoňané slnkom.
Leto nám nahradila nádherná jeseň a milé radosti, ktoré sa s ňou spájajú. Padajú gaštany. Aj orechy! Onedlho bude čas na zber šípiek, rýľovanie záhradiek, ranné hmly, kopy popadaného lístia, ... ale to ešte predbieham. Vôňu jesene mám veľmi rada, je špecifická. Chladno-teplý vzduch sa mieša s rannou vlhkosťou, cítiť posledné dozrievajúce plody a vône prírody.

Sezónne ovocie – JABLKÁ
Keď žijete sezónne, s jeseňou automaticky prichádzajú do vašej kuchyne jablká. Je ich nespočetné množstvo druhov, farieb, tvarov i veľkostí. Z ponuky na trhu i v sadoch si hádam vyberie každý. Chce to len nájsť to svoje osudové jablko a môžete sa ľahko preniesť do raja. Jablko je univerzálne ovocie vhodné na sladkú aj slanú kuchyňu i uchovávanie na zimu a veľa ponúka aj pri konzumácii za surova. Navyše, z hľadiska pôvodu potravín je pre nás absolútne ideálne. V našich geografických podmienkach je jablko doma a tak sa v našich bunkách a génoch určite objavujú informácie od našich predkov o tom, že jablká sú pre nás jedným z najvhodnejších a najprirodzenejších druhov ovocia. Preto by sme jablká do nášho jedálnička mali zaraďovať čo najčastejšie, neurobia nám žiadnu galibu.

Preferujem druhy jabĺk, ktoré si podľa vzhľadu a vône pamätám ešte z detstva. Samozrejme, týchto druhov je stále menej – je to ako hľadať ihlu v kope sena. Nie je to nemožné, ale chce to viacej času i energie. Neviem ako vaša, ale moja chuťová a čuchová pamäť je na tom omnoho lepšie ako tá mozgová, preto si viem mnohé chute a vône vybaviť hocikedy, keď si na ne pomyslím. Ovocie aj zeleninu nakupujem podľa čuchu, rovnako je to aj pri jablkách. Minulý víkend som v našich dedinských potravinách mala na výber z 2 druhov jabĺčiek. Jedny klasika Golden Delicius, druhé netuším. Tie neznáme ma pritiahli hneď na prvý pohľad a to som ešte netušila, ako nádherne budú voňať. Červeno-oranžovo-žĺtkavé s pásikmi a omamnou vôňou, čo sa šíri v celej kuchyni.

Jablkový koláč – Torta speziata alle mele
(zdroj: časopis La Cucina Italiana)
Tento koláč som objavila pred mnohými rokmi a odkedy som ho prvý raz ochutnala, automaticky si získal miesto medzi obľúbenými dezertami. Je jednoduchý, veľmi vyvážený, voňavý a rýchly na prípravu. Žiadne špekulácie – iba čisté chute. Na jeseň a na zimu ako stvorený.


Suroviny: 
180 g hladkej múky
180 g masla
180 g práškového cukru (kľudne môžete pár gramov ubrať)
3 vajcia
1 KL prášku do pečiva (bezfosfátový Alnatura, predáva DM)
kôra z citróna (bio)
mletá škorica (cca 1 KL)
štipka soli
2 jablká (originálny recept vraví: jabĺčka Golden Delicius)
trstinový cukor na posypanie
maslo a krupica na vymazanie a vysypanie formy na pečenie


Postup:
Zmäknuté maslo vymiešajte do peny s práškovým cukrom a štipkou soli. Pridajte vajcia a šľahajte. Následne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, mletú škoricu, nastrúhajte kôru z bio citrónu. Cesto bude tuhšej konzistencie a možno trochu vytrápi váš mixér. Formu na pečenie si vymastite maslom, vysypte detskou krupicou a rozotrite do nej cesto. Očistite si jablká, nakrájajte ich na 2-3 mm plátky a naukladajte na povrch cesta tak, že jednu dlhšiu stranu do cesta zatlačíte. Jabĺčka posypte menšou hrsťou trstinového cukru – koláčik tak získa chrumkavosť a krásnu zlatistú farbu. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 45 minút. Koláč je hotový, keď pichnete do cesta špajlu a ostane vám čistá (pichajte do nejablkovej časti).

Dobré drobné rady:
Tento koláč nemá žiadne úskalia, môžete ho akurát prepiecť a potom bude suchý.
S jablkami Golden Delicius sa harmonicky dopĺňa, ale ak použijete inú odrodu (nie suchú) – bude koláč rovnako delikátny aj bez (Golden) Delicius.

Nech sú vaše jesenné jablkové hody sladké a voňavé. Krásnu slnečnú jeseň všetkým.

12 komentárov:

  1. Tú jeseň si opísala presne tak, ako by som to urobila ja, niečo na nej je pre mňa také vzácne, že sa jej nikdy neviem dočkať, a naozaj ju zbožňujem :) aj koláčik, ktorý vonia tak trošku jesenne, však?, vyzerá vynikajúco, teším sa až budem mať čas ho vyskúšať :) takže ďakujeme za prianíčko, a aj Tebe, Katka prekrásnu jeseň, teším sa na čítanie Tvojich jesenných opisov a receptov, pozdravujeme rodinku a nech sa darí :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adinka, ďakujem za prianie a pozdravy. Jeseň tu u nás na juhu je nádherná – dnes vyslovene na plavky. Fest sa teším na ranné romantické hmly (prvé náznaky by už boli). Na pozemku nám rozvoniava hrozno a rovnako ako vy dve s Klárou u vás, kukám jesenné tekvičky a vyhutujem, ako s nimi naložím.
      Keď si spomenieš pri vašich jablkových hodoch, koláč otestuj. Ja som dnes piekla ďalší, tentoraz pre nás, ten z obrázkov na blogu putoval ako ďakovačka susedovi.

      Odstrániť
  2. Katka úžasný koláč.... už sa len zahryznúť :-), nádherné fotky si veľmi šikovná.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj Katuška! sranda s tými jablkami... nijako extra ich neobľubujem, ale túto jeseň som natrafila na dvoje,cudzie, ktoré sú úžasné a bez hanby ich zo za plot prevísajúcich konárov kradnem :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simi, tak to ti potom poradím. Ak ti cudzie jablká naozaj chutia, sprav s nimi taký dlhodobý experiment. Vyber z nich semiačka a pichni ich do pôdy niekam na vhodné miesto do vašej novej záhrady - o pár rokov budeš mať veľa vlastných úžasných jabĺčiek. Hm?

      Odstrániť
  4. Vyzerá ako nafotený v nejakom dobrom časopise, super, milujem jablkové koláče, mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super,vypadá opravdu krásné, je přesně takový jak mám ráda. A protože jsem mlsná tak si ho po upečení ještě potřu rozehřátou meruňkovou marmeládou...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Priznám sa, že aj ja chodím na "neviem koho" jabĺčka...každé ráno už niekoľko dní si odtrhnem jedno cestou do práce ... ale nie je to v nikoho záhrade iba tak blízo chodníčka ... chodievam tade desať rokov až tento rok som po nich "siahla" ... a majú takú úžasnú chuť ...Koláčik je dokonalý, dnes soj aj ra robila jablčkový ..

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hmm... Katka skvelé. Ja ho tiež takto robievam, a deti no milujú..a aj mi :-) Dakujem ti veľmi moc za lekvárik, prišiel nepoškodený krásny , lákavý mňam... ešte raz moc ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mati, rado sa stalo. Nech vás zaváranina v zime poteší a zahreje. Peknú jeseň.

      Odstrániť
  8. Povedl se, vypadá chutně už z obrázku...;)

    OdpovedaťOdstrániť